De meeste onder ons hebben al moeite om 5 minuten hun mond te houden. En je adem inhouden is echt weer een heel andere dimensie. Om maar direct met de deur in huis te vallen:  onze eigen Justin Peters zette tijdens de introductie free diving maar liefst 5:20 minuten op de klok. OK geen wereld record, dat staat met 11:35 op naam van de fransman Stéphane Mifsud, maar toch wel een top prestatie. Hoe doe je dat in vredesnaam……?

Op vrijdagavond 19 januari druppelen de Dolphin leden binnen in de brasserie van de Zevenkampse Ring. Nieuwsgierig, maar sommige toch ook een beetje zenuwachtig. Daar staat Nanja van den Broek hun met een grote glimlach al op te wachten. Nanja is wereld- en 30-voudig Nederlands recordhouder. Het wereldrecord brak ze door in de discipline Variabel Weight op één adem teug naar maar liefst naar 130 meter diepte te duiken. Zonder zichzelf en haar prestaties al te serieus te nemen neemt Nanja ons op een humoristische en relaxte manier mee in haar wereld: die van het freediven. “130 meter is best wel diep, relativeert ze, “maar door mij voor te stellen dat het maar 1,5 minuut zou duren om die diepte te bereiken maakt ik het voor mezelf acceptabel”. Na haar enthousiaste verhalen, tips, beelden en doornemen van de nodige veiligheidsaspecten is het zover. We gaan het water in! Maar niet zonder een laatste waarschuwing: “pas op, het werkt verslavend!

En daar liggen we dan, drijvend op onze dikke duikpakken: “als een blaadje op het water”. Luisterend naar je eigen hartslag en de door het water gedempte stem die je verteld dat je jezelf moet ontspannen. Dan kan het echte werk beginnen! Freediving kent vele disciplines. Wij oefenen vanavond static diving. We formeren buddyparen die over elkaars veiligheid moeten waken en laten ons om de beurt rustig voorover met het gezicht in het water laten zakken. Afspraak is dat we elkaar tijdens de oefening niet vertellen hoe lang we onder water zijn geweest. Tijdens de breefing hadden we opgegeven hoelang we dachten onder water te kunnen blijven. De schattingen liepen uiteen van 0:35 tot en met 2:00 minuten. Toen we na afloop de behaalde resultaten met elkaar deelden was de kortste tijd 1:20 tot en met 5:32 minuten. In een avond training hebben we allemaal onze tijd maar liefst met een factor 3 tot 4 verlengt! Nog geen record, maar zeker wel potentieel voor de toekomst!

Onder het genoot van een drankje hebben we natuurlijk de ervaringen van de avond met elkaar gedeeld. De incubatie tijd van het freedive virus bleek daarbij verrassend kort te zijn. Al snel werd een ronselpraktijk opgezet om met een groepje de opleiding freediving level 1 bij Nanja’s freedive school te volgen. Volgens de beschrijving op haar site kan je met dit brevet overal ter wereld veilig freediven, natuurlijk samen met een buddy. “Als het jou heerlijk lijkt om zo makkelijk mogelijk door het water te zweven en op de kracht van 1 diepe ademteug comfortabel naar 10-20 meter te kunnen zwemmen….. Dan is deze cursus helemaal iets voor jou!” beschrijft de site wervend.

Ik weet niet of we nog tijdig genezen van het freedive virus of dat enkele van ons voor eeuwig verloren zijn….. maar het was voor iedereen een geweldige leuke ervaring.